Om mig

Jag är filosofie doktor i litteraturvetenskap med inriktning på kvinnoförtryckets historia. Jag har även en samhällsvetenskaplig fil kand. Jag har frilansat som översättare av skönlitteratur och facklitteratur. Jag är oreligiös och politiskt obunden.

Jag blev sjukvårdsskadad efter en gynekologisk operation på Södersjukhuset i Stockholm 4 februari 1997, hysterektomi, då en apelsinstor cysta och det som var kvar av vänster äggstock samt livmoder togs bort. År 1961 opererades höger äggstock bort akut i Los Angeles. Jag fick bara ett litet hudärr efter den operationen, så kallat bikiniärr. På Södersjukhuset var standardoperationen 1997 lodrätt snitt från naveln och neråt men för att jag skulle slippa ett ”ankare” på magen gick man in via det gamla hudärret. Efter operationen hade jag två ärr, ett hudärr och flera centimeter ovanför hudärret ett invalidiserande mycket synligt indraget ärr (sytt med Vicryl) under huden med en ca 3 cm hög ömmande korv, tvärs över hela buken. Buken såg vanskapt ut. Mina ljumskar var kraftigt förkortade. Jag kunde bara trippa fram. Smärtorna var fruktansvärda. Min ekonomi blev totalhavererad. Alla läkare koncentrerade sig på det välläkta hudärret. Ingen lyssnade på mig, ingen brydde sig om min erfarenhet av en komplikationsfri operation.

Efter fem års invaliditet gjorde ansvarig operatör 1997 en reoperation 18 februari 2002, löste en invalidiserande sammanväxning tjocktarm bukvägg men använde samma syteknik som hade gjort mig invalidiserad 1997. Jag försökte förgäves få de nya mycket synliga invalidiserande Vicrylstygnen under huden uppsprättade. Det var mitt psyke det var fel på. Därför fick jag ingen hjälp och därför är jag inte berättigad till skadestånd. Detta är en kortfattad version av en sju år lång kamp. En gynekologisk kirurg i London gjorde en ärrkorrigering i november 2004 och löste en sammanväxning av tjocktarm bukvägg. Jag fick själv betala resa och uppehälle för mig och medföljande.

 

av Mona Lagerström