”Att generalisera är att vara idiot”, skriver Ola Larsmo i DN 16 september. Alltså är Ola Larsmo idiot. Larsmo skriver att Richard Jomshof postade bilder ”där muslimer utmålas som våldtäktsmän och pyromaner”. Muslimer? Varför publicerar ansvarig utgivare Peter Wolodarski en text skriven av en idiot? Varför släpper kulturchefen Björn Wiman igenom en text skriven av en idiot?

Bonnierpressen förnekar sig inte. Den etniska gruppen judar ska likställas med texter, närmare bestämt islams urkunder. Att texter tolkas av människor är försumbart, enligt Dagens Nyheter. Judar och muslimer är samma andas barn, enligt Peter Wolodarski.

Ola Larsmos artikel, ”Därför är generaliseringar rasismens kärna”, som trots den generaliserande ingressen om muslimer övervägande handlar om den etniska gruppen judar, ska likställas med en skribent som utmålar två vassa satirteckningar över män från katolska Opus Dei som representanter för all världens kristna. Och kalla det rasism. Så gör man bara inte.

I början av 2000-talet publicerade DN-skribenten Maria Schottenius när hon var Expressens kulturchef en serie om Opus Dei som hon karakteriserade som den ”högerreaktionära katolska rörelsen”. För drygt tjugo år sedan gick det alltså att i Bonnierpressen skriva kritiskt om en extremistisk religiös rörelse och bryta ut den ur sin kristna kontext.

När sekten i Knutby var förstasidesnyheter hade journalister inga problem med att hålla sig till sekten och inte framställa den som representant för all världens kristna.

Larsmo skriver att ”Trollfabrikerna på sociala medier delar bilderna vidare i ’solidaritet’”. Han fortsätter: ”Det är mycket bra om detta prövas i rätten. Men den fråga vi alla har att besvara är vad det gör med hela samhället när den sortens generaliseringar blivit det nya normala.”

Vad gör Dagens Nyheter med hela samhället när Peter Wolodarski vägrar att skilja på en andlig relation till islams gudom och en totalitär politisk tolkning av islam, som om Irans prästerskap inte existerade, som om terrororganisationen Hizbollah inte existerade, som om terrororganisationen Hamas inte existerade, som om talibanerna i Afghanistan inte existerade, som om alla jihadister i Indien, Pakistan, Bangladesh inte existerade? Som om islamisterna inte hade förvandlat Pakistan till en religiös diktatur? Är nedanstående män representativa för världens alla muslimer?

Är Hamasterroristen Ismail Haniyah,

som Göteborgs moské höll en bön för, representant för världens alla muslimer?

Om svaret är nej, varför skulle då satirteckningens två män tecknade utifrån kunskap om hur extremister i Indien, Pakistan, Bangladesh klär sig vara representanter för all världens muslimer?

Är nedanstående män ur Muslimska brödraskapets svenska gren representanter för Sveriges muslimer?

Är kvinnan i nedanstående teckning representant för all världens muslimer?

Om svaret är ja, är då krigaren för islam i Sverige Nalin Baksi apart?

Peter Wolodarski har valt att mörklägga politisk islam i Sverige. Han har valt att publicera Ola Larsmos grovt generaliserande artikel. Vad gör det med hela samhället när landets största morgontidning gör den sortens generaliseringar till det nya normala?

17 september 2024

Mona Lagerström fil dr

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *