Tablå 3, inför valet 2022: Klan och demokrati – varandras motpoler

(Tändstickan och Bladet är på väg in till en politisk debatt. De står vid en kaffeautomat i en korridor där väggen öppnar mot en liten matplats, längre bort en dörr som leder till en trappa. Suddgummit kommer förbi tillsammans med några shariadok, barhuvade kvinnor och män på väg bort mot trappan)

Suddgummit: Sköt er under debatten. Ni åker ut ögonaböj om ni avbryter.

Bladet: Det är lugnt. Det är lugnt.

(Halsduken kommer ner från trappan för att ta en kaffe innan debatten börjar, Tändstickan och Bladet står med ryggen åt trappan, Suddgummit nickar åt Halsduken samtidigt som gruppen försvinner uppför trappan, utom Shariadok 3, som är född med ett stort leende och som vänder om och försiktigt följer efter Halsduken. Tändstickan lyfter just ut sin kaffemugg)

Halsduken: Er kamrat är inte med i dag?

(Rösten tränger som en pil genom Tändstickans rygg och sätter alla inre organ i dallring, handen skakar, kaffet skvalpar nästan ur muggen, vänder sig om samtidigt som Bladet svarar)

Bladet: (avmätt) I sitt hus på landet.

Tändstickan: (med förvånansvärt klar röst) Tillsammans med sina tre barn och äkta hälft.

(Bladet nickar åt trappan och gör ansatser att få med sig Tändstickan, som aldrig varit så nära Halsduken, och vägrar avlägsna sig)

Shariadok 3: Ni två? Ett par?

Bladet: Par!

Halsduken: (fyller sin kaffemugg, skrattar åt Bladets reaktion) Ni två tycks alltid hänga ihop.

Tändstickan: Vi växte upp tillsammans. Nästan som syskon.

Bladet: (till Shariadok 3) Mammorna träffades på BB.

Shariadok 3: Och barnen växa upp tillsammans då?

Bladet: Mammorna blev bästa kompisar. Hjälpte varandra. Den ena jobbade dag, den andra natt.

Shariadok 3: Och papporna?

Bladet: Tändstickan och jag skulle just gå upp. Om du ursäktar. . .

Halsduken: Jobbade den ena också dag och den andra natt?

Tändstickan: Säg det. (överlycklig över att Halsduken noterat deras existens och ännu mer över att bli tilltalad, funderar febrilt på att komma på ett samtalsämne som inte avslöjar bristen på kunskap om patientlagar och individuellt utkrävbara rättigheter. Politik, politik, hjälp mig!) Liberalernas val av kongolesiskan till partiledare var ju en fadäs utan like.

Halsduken: (iskallt) Hon är den bästa minister vi haft! Så länge jag kan minnas!

(Minan får Tändstickan att tappa balansen, chockvågor trycker ihop lungorna, kippar efter andan, hjärtat slutar slå, blixtrar bländar synen, snubblar till en stol vid ett av matborden)

(Shariadok 3 följer efter)

Shariadok 3: Må bra?

Tändstickan: Satte kaffet i halsen bara.

(Shariadok 3 står kvar bredvid Tändstickan, följer med livligt intresse Bladets och Halsdukens drabbning)

Bladet: (spetsigt) Tändstickan talade om valet av henne till partiledare. (försöker förgäves fånga Tändstickans blick så att de kan avlägsna sig)

Halsduken: Hon hade de allra bästa meriterna av de tre kandidaterna. Hon var minister i över sex år. Den bästa minister vi haft! Innan dess var hon riksdagsledamot i fyra år.

Bladet: Just därför var det häpnadsväckande att hon körde med identitetspolitik när hon valdes till partiledare 2019. När partiledarbytet skedde och hon tog emot blommorna betonade hon sin hudfärg. Och sitt ursprung. Att hon var afrosvensk. Inte sina meriter som minister. Hur många statsråd med svart hudfärg har vi haft? Ett! Hon!

Halsduken: Som om hudfärg skulle spela roll.

Bladet: Det är ju precis det jag säger. Hon fick det att låta som om det var en jättegrej att en person med hennes hudfärg valdes till partiledare. Nästan två decennier efter det att hon valdes in i riksdagen. Och efter över sex år som minister. Afrosvensk är ett parasitord. Ett direkt plagiat av afroamerikan, medborgare som i generationer levt i USA. Begreppet afrosvensk banaliserar det omänskliga förtryck USA:s svarta medborgare i generation efter generation utsattes för. Hon är inte ens född i Sverige. Inte lillbrorsan heller. Det finns runt femtio stater på afrikanska kontinenten. Som om varenda kotte i Europa skulle kalla sig europé och sudda ut sitt nationella ursprung. Man ser ju på henne vilken kontinent hon kommer ifrån. Identitetspolitiken är rena döden för demokratin. Därför var det en fadäs att hon valdes till partiledare.

Halsduken: Hon fick upp hederskultur på den politiska dagordningen.

Bladet: När hon var integrations- och jämställdhetsminister ja. För långt över ett decennium sedan. Men nu gällde det ett partiledarval. Till ett parti som var regeringens stödparti. Partimedlemmarna borde ha ställt vassa frågor till henne under partiledarkampanjen. Om hennes och lillbrorsans relation.

Halsduken: Vad har hennes bror med saken att göra?

Bladet: (med vädjande blick på Tändstickan) Hon kandiderade till partiledarposten för ett parti som var regeringens stödparti samtidigt som hon har en firma ihop med ett syskon som är en högprofilerad inbördeskrigare. Och ingen ställde frågor.

Halsduken: Jag frågar: Vad har hennes bror med saken att göra?

Bladet: Han är separatist och identitetsvurmare in absurdum. De har en firma ihop. De har haft en firma ihop ända sedan hon hoppade av som minister 2013.

Halsduken: Än sedan då? Det är väl inte olagligt.

Bladet: Herregud! Jag sa ju att han är inbördeskrigare! Han har tagit Afrikas klanstrider till Sverige och bedriver ett inbördeskrig mot ”kolonialmakten” Sverige som han ska befria invandrarna från.

Halsduken: Det är ju rena konspirationsteorierna. Vad håller du på med egentligen?

Bladet: (kastar ännu en vädjande blick på Tändstickan som hostar överdrivet för att slippa delta, samtidigt som öronen tar in vartenda ord Halsduken säger) Det är inte alls konspirationsteorier. Tänk om en partiledare haft en firma ihop med ett syskon som var en högprofilerad nazist eller fascist, vilket liv det skulle bli.

Halsduken: Men brorsan är väl inte nazist. Eller fascist.

Bladet: Muslimska brödraskapet. Har du hört talas om Muslimska brödraskapet? Fascistiska Muslimska brödraskapet. Eller högerextremistiska, om det är lättare att begripa. Stenhårda demokratimotståndare.

Halsduken: Är du islamofob? (kastar en blick mot Tändstickan, som ju lyfte Muslimska brödraskapet under första debatten)

Bladet: Det var det fräckaste. (skjuter iväg ilskna blickar till Tändstickan, som hostar)

Shariadok 3: (stort leende) Din kompis arg, ja?

Bladet: (skriker nästan) Lillbrorsan är islamofobiprofitör.

Halsduken: Vad är det?

Bladet: Och hudfärgsprofitör. Profitör. En som profiterar. Som använder hudfärg och ordet islamofobi som kassako, som insett att kombinationen mörk hudfärg och islam är en pump rakt in i statens skattkammare. Det var inte för att han predikade islam i Afrika som pappan fick politisk asyl i Sverige. Tillsammans med alla sina barn. Utan för att han var kommunist eller något sådant i opposition mot regimen i Kongo. Kommunister är ju inte religiösa. Var det i alla fall inte förr i tiden. Kongolesiskan säger i intervjuer att det var Lenin och Mao på väggarna när hon växte upp. Hon valde Folkpartiet som Liberalerna hette då. Lillbrorsan valde islamofobi. Som levebröd. Skrik islamofobi. Sedan är det bara att pumpa, pumpa pumpa. Han, den andre partiledarkandidaten, ambassadören, som Stockholmsliberalerna kallade hem som motkandidat, stod, när han utnämndes till integrationsminister 2010, tjänstvilligt i andra änden och skyfflade in miljonerna till lillbrorsan och kompani. Skattekronor. Våra skattekronor. Till inbördeskrigare. Till högerextremister.

Halsduken: Jag har aldrig hört så vansinniga konspirationsteorier. Har du inte fattat vilken insats hon gjorde som minister? När Alliansen vann valet 2006 och hon utsågs till integrationsminister och jämställdhetsminister städade hon upp efter Mona Sahlins hederskulturförnekande integrationsutredare och fick upp hedersförtryck på den politiska dagordningen. Trots ett kompakt motstånd. Hon lyfte på regeringsnivå frågan om den katastrofala bristen på medborgerliga rättigheter bland de livegna flickorna och kvinnorna i inflyttade hederskulturer. Det var en enorm förlust för alla hedersutsatta flickor och kvinnor när hon efter valet 2010 byttes ut som integrationsminister och inte fick fortsätta.

Bladet: Jag pratar om partiledarposten. Just han, som efterträdde henne som integrationsminister och nu är ambassadör, kallades alltså hem av Stockholmsliberalerna som motkandidat. En lika stor fadäs det.

Halsduken: Du är ju totalsnurrig. Varför blandar du in. . .

Bladet: Han öppnade stora famnen för Muslimska brödraskapet när han utsågs till integrationsminister och inte bara pumpade skattemiljoner in i deras fickor utan gav Muslimska brödraskapets aktivister politisk legitimitet genom att bjuda in dem till dialogsamtal. Dialogsamtal med fascister! Som motarbetar vår demokrati! För att inte tala om de två helt vrickade motionerna han lämnade in när han satt i riksdagen där han likställde islamofobi med antisemitism. En riksdagsledamot likställer etnicitet med religion. Alltså, den intellektuella nivån på ledamöterna i vår lagstiftande församling. Och just han kallades hem för att kandidera till partiets ledare. Valet stod mellan de två. De var tre partiledarkandidater. Den tredje puttades ut i skuggan. Allt ljus på de två ytterligheterna. Kongolesiskan med sin afrikanska klankultur och lillbrorsan som är inbördeskrigare kopplad till Muslimska brödraskapet. Och ambassadören som gav Muslimska brödraskapets aktivister politisk legitimitet. Fullkomligt sanslöst. Och ingen ställer frågor.

Halsduken: Du står här och snackar skit om. . .

Bladet: Jag snackar inte skit. Fråga. . . (vänder sig mot Halsduken som får bråttom att hosta på nytt)

(Shariadok 3 sätter sig ner på en stol bredvid Tändstickan)

Halsduken: Du står här och snackar skit om den minister som under ett kompakt motstånd lyckades få upp hedersförtryck på den politiska dagordningen. Hedersförtryck handlar om liv och död! Och du hänger upp dig på hennes bror! Och motkandidat!

Bladet: Jag pratar om vår demokrati. Medan hon var minister samarbetade lillbrorsan och svägerskan med Muslimska brödraskapet om en skuggrapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté, CERD. Om Sverige som apartheidstat! Bland annat på grund av Sveriges arbete mot hedersförtryck. En drös skattefinansierade islamiska föreningar gick ihop och skrev en 40-sidig rapport på engelska till FN om hur diskriminerade islams trosfränder är i Sverige. Lillbrorsan var redaktör. Medarbetarna är tunga namn inom Muslimska brödraskapets svenska gren. Hon avgick som minister 21 januari 2013. Lillbrorsans rapport är daterad februari. Den 5 mars höll han en presskonferens tillsammans med två av Brödraskapets höjdare och presenterade rapporten. Den 21 mars 2013 bildar hon ett aktiebolag tillsammans med honom. Samma år, 2019, som hon väljs till partiledare går hon in som suppleant hos lillbrorsans nystartade bolag. Två bolag ihop med en bror som är så nära lierad med en global fascistisk rörelse man kan vara. Och varken hon eller Liberalerna tycker att det är konstigt och kräver att hon uttalar sig.

Halsduken: Den där rapporten känner jag inte till. Och hon får ju ha vilka bolag hon vill. Vad jag däremot känner till är hennes skrift från 2006, Flickorna vi sviker. Om hederskultur i Sverige, lika aktuell i dag som när den publicerades. Den borde tryckas i massupplagor. Och vara en självklar referenspunkt i alla partiledarutfrågningar i TV inför valet. Politiker och samhällsinstitutionerna har svikit en av de allra svagaste grupperna i samhället, de livegna. Postkolonialisterna, alltså Mona Sahlins integrationsutredare som kongolesiskan städade upp efter, gjorde hedersförtryck till en höger-vänsterfråga. Allt våld mot kvinnor ska samsas under samma rubrik enligt dem. I hederskultur är flickans liv utstakat i samma ögonblick hon föds. Till skillnad från kvinnor som i vuxen ålder ingått en relation. Postkolonialisterna hävdar att det är kulturrasism att forska om skillnaden mellan klaners normer och svenska normer och lagar. Att det är rasism att tala om kulturella normer. Fattar du vilken insats hon gjorde som minister.

Bladet: (fäktar vilt med armarna) Postkolonial teoribildning är ju just vad lillbrorsan ägnar sig åt. I skuggrapporten till FN bland annat. Identitetspolitik. Hudfärg. Religion. Särbehandling.

Halsduken: Jag säger att jag inte känner till den rapporten. Så den kan ju inte ha varit särskilt omskriven.

Bladet: Det beror precis på vilken information man väljer att ta till sig.

Halsduken: Och jag väljer att ta till mig informationen i Flickorna vi sviker. Hon skriver att slöja borde förbjudas på barn upp till femton år. Därför att slöjan gör att man berövar flickorna möjligheten att utvecklas på lika villkor som sina jämnåriga. Detta skrev hon 2006!

(Tändstickan spetsar öronen)

Bladet: Herregud! Herregud! Lillbrorsan stod i SVT 2013 och sa att slöjan är för praktiserande muslimer en del av deras identitet, som man inte kan skilja från dem. Förresten heter det shariadok. Muslimska brödraskapet likställer plagget med nunnedok. Och påstår att det är kvinnans plikt att bära det. Lillbrorsan kallar det en del av kvinnans identitet. Plagget är Muslimska brödraskapets uniformspersedel. Lillbrorsan propagerade för att nyhetsankare ska få bära shariadok, trots att nyhetsankare måste vara strikt neutrala i klädsel och tillbehör. Han vill ha särregler i SVT. Han växte upp med Lenin och Mao på väggarna och bedriver propaganda för en religion.

Halsduken: Du hänger upp dig på hennes bror. Det var urstarkt av henne att vilja komma tillbaka till politiken med tanke på all den skit hon fick när hon var minister. Hon kallades för allt möjligt, bland annat för partiets ”alibineger”. Hon blev till och med kritiserad för att hon inte kallade sig feminist. Av sina egna partikolleger. Som om det är viktigare vad man kallar sig än vad man gör. Hon gjorde mer för unga invandrarkvinnor än de flesta som kallar sig feminister. Det mest utspädda ordet i det svenska språket. Har tappat all betydelse. Hon stod upp för dem som inte har en röst, som riskerar att mördas om de höjer rösten. Utan henne hade vi inte varit där vi är i dag när det gäller hedersförtryck. Hon var en perfekt kandidat till partiledarposten.

Bladet: Och nu när hon är partiledare kör hon med lillbrorsans identitetspolitik och det gamla dravlet att svenskarna inte släpper in invandrarna i värmen. Ta bara debattartikeln där hon skriver att vi har öppnat dörren till vårt land men inte till vårt samhälle. När det är invandrarna själva som stängt dörren. Invandrare som inte vill integreras. Som skapar parallellsamhällen.

Halsduken: Vad är det för skitsnack du håller på med?

Bladet: Skiten som kallas klaner. Hon kan ju det här med klaner. För en tid sedan sa hon att det är inget fel på klaner. Mitt folk är också en klan, sa hon. Mitt folk! Det var inte Sveriges befolkning hon syftade på. Man ska passa sig för att se klaner som något negativt i sig, sa hon. Att stora delar av världen måste organisera sina liv i form av klaner för att det inte finns något samhälle som bistår, sa hon.

Halsduken: Det stämmer ju. Ta Somalia till exempel. Hon vet vad hon talar om.

Bladet: Sverige bistår. Sverige är en välfärdsstat. Klan är en invasiv art i nationalstaten. Vet du vad en invasiv art är? Vet du vad parkslide är till exempel? Vet du vad en invasiv art ställer till med? Vet du hur viktigt det är att så snart man ser minsta tecken på en invasiv art i trädgården gör man allt man kan för att utrota den så att inte huset vräks omkull. Hon har ett klanmedvetande. Hon fattar inte att demokrati och klansamhälle är varandras motpoler. Att invandrade klaner får Sverige att gå under som nationalstat. Inte konstigt att hon inte fattar hur demokratifientligt det är att ha firmor ihop med lillbrorsan som är inbördeskrigare. Hon sätter klanen över demokratin.

Halsduken: Inbördeskrigare. Vad håller du på med?

Bladet: Jag talar om henne som partiledare. Vad man har rätt att kräva av en partiledare i Sverige. Hon skriver i debattartikeln att en halv miljon utrikesfödda riskerar fattigdom, att nyanlända invandrare gjorts bidragsberoende och maktlösa. Gjorts bidragsberoende! Ingen tvingar invandrare att ta emot bidrag. Hon kör den gamla slitna visan om invandrare som offer. En ny underklass växer fram, säger hon, en återgång till ett Fattigsverige. Återgång till Fattigsverige! Hon har inga begrepp om vad Fattigsverige stod för. Fattigsverige var ingen välfärdsstat. Hon har inte den blekaste aning om hur arbetarbostäderna såg ut i Fattigsverige. Små, dragiga lägenheter. Torrdass på gården. Vatten i en pump ute på gården. Rena lyxen om det fanns en kallvattenkran i köket. Vedspis. Ingen gasspis. Ingen elspis. Inget kylskåp. Ingen frys. Ingen tvättmaskin. Inga värmeelement. Det fanns ju en anledning till storsatsningen på moderna lägenheter, det som kallas miljonprogrammet. Moderna lägenheter som invandrare flyttar in i. Det är inte synd om familjer som bor i en liten lägenhet och skaffar sju, åtta, nio barn i stället för att anpassa barnafödandet till inkomsten och lägenhetens storlek. Rent skitsnack att invandrare är maktlösa.

Halsduken: Det finns inga som är så maktlösa som hedersutsatta flickor och kvinnor! Hon vet vad hon talar om när hon skriver att invandrare är maktlösa.

Bladet: Hennes lillbrorsa är inte maktlös. Som jag sa. Han har tagit Afrikas klanstrider till Sverige och bedriver ett inbördeskrig mot ”kolonialmakten” Sverige och ursprungsbefolkningens hudfärg. Han är en av Sveriges grövsta hudfärgsrasister.

Halsduken: Nä, nu. . .

Bladet: Han går så långt att han bestämmer vem som har rätt att tala om vem utifrån hudfärg. Själv tar han sig rätten att vräka ur sig vad som helt om majoritetsbefolkningen. Han är en fullblodsrasist. Han är separatist. Han använder ord som ”inbäddade informanter” om invandrare som respekterar den rådande ordningen. Det vill säga den svenska demokratin. Han ägnar sig åt statsfientlig samhällsomstörtande verksamhet. Han är djupt involverad i Muslimska brödraskapet, en extremt demokratifientlig, kvinnofientlig, judefientlig, homofientlig och glödande antisemitiska global rörelse som säger att ”Koranen är vår lag” samtidigt som de kvitterar ut hundratals miljoner skattekronor för sitt hycklande prat om ”folkbildning” och integration. Pengar som borde gått till den allmänna välfärden och inte till dessa snyltare.

Halsduken: Lägg av.

Bladet: Röda linjer. Allt tal om röda linjer. Men inte ett ord om en röd linje mot Muslimska brödraskapets aktivister. Mot att skattefinansiera deras föreningar. Studieförbundet Ibn Rushd till exempel. Och biståndsorganisationen Islamic Relief. Hon om någon borde ju veta att det är Muslimska brödraskapet lillbrorsan är aktiv för. Och vad de håller på och underminerar. Med skattemedel. Vår demokrati!

Halsduken: Jag har fått nog. Jag vägrar stå här och lyssna på dina islamofobiska konspirationsteorier. (vänder om och skyndar snabbt mot trappan)

Bladet: (stormar fram till Tändstickan) Jag måste få luft. (drar med sig Tändstickan mot utgången)

Shariadok 3: Hej då.

Bladet: Hej, hej. (till Tändstickan medan de avlägsnar sig:) Varför lät du mig stå där ensam! Det är ju du som sagt allt det där om kongolesiskan och lillbrorsan och Muslimska brödraskapet. Halsduken är ju helt flängd!

(Shariadok 3 står kvar med blicken på Tändstickan och Bladet tills de försvinner ur syn, vänder om och går mot trappan)

RIDÅ

© Mona Lagerström 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *