För tredje gången: Det går inte att föra ett vuxet samtal om olika tolkningar av islam i Sverige. Det här inlägget gäller Hallandsposten och vänder sig till Stampen Medias VD och koncernchef Johan Hansson, styrelseordförande Per Axel Koch och vice ordförande Peter Hjörne

Hallandsposten ingår i Stampen Media. Så här presenterar Stampen Media sig: ”Stampen Media är en av Sveriges ledande mediekoncerner och västsveriges största mediehus. Med 11 titlar på västkusten förser vi dagligen över en miljon läsare med lokal kvalitetsjournalistik och engagerande nyheter och innehåll från just deras område.”

Jag vill gärna veta hur Stampen Medias ovanstående tre män definierar kvalitetsjournalistik och också om de vill att deras tidningar ska föra ett vuxet samtal om olika tolkningar av islam i Sverige eller ägna sig åt hårdvinklad sensationsjournalistik i syfte att torpedera försök till ett vuxet samtal om hur Saudiarabiens extremt kvinnofientliga wahhabitiska tolkning av islam sprids i Hylte av en socialdemokratisk politiker, tillika SSU:s ordförande.

Jag har skrivit fyra blogginlägg som svar på Bulletins ledarskribent Per Gudmundsons efterlysning av ett vuxet samtal om islam, en efterlysning jag instämmer i.

Mina blogginlägg vänder sig till SVT:s VD Hanna Stjärne och handlar om Muslimska brödraskapets svenska gren och deras demokratifientliga påverkansoperationer. Jag frågar Hanna Stjärne: Hur ser SVT:s säkerhetsmur mot demokratifientliga påverkansoperationer ut? Jag frågar hur SVT:s fortbildningsplan för nyhets- och samhällsjournalisterna ser ut. Jag skriver att Sverige i dag inte ser ut som Sverige för fyrtio år sedan.

Jag ställer samma frågor till Stampen Medias ledning.

Den 15 april 2021 publicerade Lennart Hildingsson artikeln ”Mustafe Ahmed (S) avgår efter Facebookstorm”.

I mitt fjärde blogginlägg daterat 20 april, alltså fem dagar senare, nämner jag den socialdemokratiska politikern Mustafe Ahmed i Hylte med länk till Hallandspostens artikel och kommenterar den arabisk/engelska översättning av Koranen Mustafe Ahmeds citat i sociala medier kommer från. Den översättningen av Koranen är gjord på islamiska universitetet i Medina, Saudiarabien, ett universitet som utbildar utlänningar som sedan sprider den extrema saudiska tolkningen av islam över hela världen, inklusive till Sverige. Jag skriver att uppmaningen att kvinnor ska täcka ansiktet och bara visa ögonen, helst endast ett öga, är tillägg och inte ingår i den egyptiska standardversionen. Jag skriver också att översättningen är ett propagandaverk där man flikat in konflikten Israel/Palestina, en konflikt som ju inte fanns på profeten Muhammeds tid.

Avsnittet i min fjärde blogg på temat vuxet samtal om olika tolkningar av islam gäller således en socialdemokratisk politiker, som är från Somalia. Somalia är ett klansamhälle. Det pågår en livlig debatt om kollektiva klansystem kontra ett demokratiskt system som bygger på den enskilda individens ansvar. Som avslutning lyfter jag fram en barnskötare i Hylte som på sin Facebook postat bilder på flickor i hijab, bland annat en liten hijabklädd flicka på cykel och fäller en kommentar om klaner och vad en bokstavstrogen tolkning av Koranen innebär för flickor och pojkar.

Lennart Hildingsson

väljer i sin nästa artikel publicerad på nätet i går att vända blicken från Socialdemokraterna i Hylte och svensk lagstiftning, jämställdhet, sexuella minoriteters rättigheter och religionsfrihet till Moderaterna:

Hildingsson skriver: ”Enda skälet till påhoppen tycks vara att Abshir Mohamed Abdi är muslim och har lagt ut fotografier på sig själv och sina barn på sin egen facebooksida. På en av bilderna, tagen vid ett eidfirande i hemmet för ett år sedan, bär döttrarna halvtäckande slöja.”

”– Flickorna tar på sig dem när vi har fester då det är helg, som här då vi firade att fastemånaden ramadan var slut. De tar efter sin mamma och de äldre som är med och tjatade om att få sina egna. De får själva, inte minst när de blir vuxna, bestämma om de vill följa traditionen, säger Abdi.”

Firar den lilla flickan på cykel också eid?

Hildingsson skriver vidare:

”En opinionsbildare på Internet som heter Mona Lagerström har ägnat stort utrymme på sin blogg till inlägg som rör Hylte. “Purdabloggen”, som den heter, var för övrigt källa till facebookstormen kring S-och Hyltepolitikern Mustafe Ahmed, som ledde till dennes avhopp helt nyligen.”

Jag fick kännedom om Mustafe Ahmeds avgång efter det att Lennart Hildingsson skrivit om den i Hallandsposten. Av fyra långa blogginlägg handlade ett litet avsnitt om Hylte.

Vidar skriver Hildingsson: ”HP har haft en kort mejlväxling med bloggaren Mona Lagerström (hon ville inte prata i telefon), där vi bara hann med frågan: ”Du skriver exempelvis att Abdi är kapabel att döda sin egen son. Vad för grund har du till den anklagelsen?” Hon svarade: ”Du har just bevisat att det inte går att föra ett vuxet samtal om olika tolkningar av islam i Sverige”, varefter HP inte får någon ytterligare kontakt med Lagerström. Vad som triggat bloggaren Lagerström tycks ha varit bilderna på Abdis unga döttrar med hijab – en sjal som täcker håret, halsen och axlarna.”

En ung socialdemokratisk politiker Mustafe Ahmed som i sociala medier sprider att ”otrogna” ska brinna i helvetet och att kvinnor bara får visa ögonen utomhus förvandlas i en tidningsartikel till att en moderat politiker sprider uppgifter att Abshir Mohamed Abdi är kapabel att döda barn.

Stampen Medias ledning: Har ni hört talas om hedersmord i Sverige? Har ni följt debatten om klaner i Sverige?

Jag är tacksam för ett svar från er på Per Gudmundsons efterlysning av ett vuxet samtal om olika tolkningar av islam i Sverige. Jag är också tacksam om ni förklarar Stampen Medias definition av kvalitetsjournalistik.

29 april 2021

Mona Lagerström fil dr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *