Del 3 av 6. Katia Wagner och Jessica MacDowall: Gör en dokumentärserie i SVT om det kompakta motståndet i över ett kvarts sekel mot belysning av hederskultur i Sverige från universitetets hederskulturförnekare, från Vetenskapsrådet och andra finansiärer av forskningsanslag, från politiska partier, från medierna, från SVT. Intervjua Hanna Stjärne, VD, SVT, om SVT:s nonchalanta inställning till förtryck i hederns namn och förtryck i islams namn och islamiseringskampanjer att minst flera gånger i veckan i nyhetsprogrammen markera att sharia står över svensk lag genom att lyfta fram kvinnor och barn i shariadok, Muslimska brödraskapets uniformspersedel, Hamas tvångsuniform

Del 3. Det svenska kvinnoförtryckets moderna historia – skammens historia.

Kurdo Baksis häxjakt på Nyamko Sabuni (FP), integrationsminister 2006–2010  

Nyamko Sabuni efter valet 2006 utnämndes till integrationsminister bedrev Kurdo Baksi en häxjakt på henne. Han tålde inte att en ung kvinna sprang före honom och nådde en topposition, inom borgerligheten till råga på allt. Han hade då plattformarna Expo, Dagens Nyheter, ABF Stockholm till sin disposition. Sabuni hann inte mer än utnämnas till minister förrän Baksi via TT skickade ut ett fördömande, som DN publicerade.

Året efter, 9 september 2007, skrev han en lång infam artikel i DN och kallade Nyamko Sabuni för ”Regeringens perfekta alibi”. Kurdo Baksi (f. 1965) inleder med hur 1995 en ung Nyamko Sabuni (f. 1969) klev in på hans kontor och lånade samtliga svenska riksdagspartiers program och hur hon föll för Folkpartiet och placerades på deras riksdagslista för Stockholm. ”Sverige skrek efter icke-europeiska ’muslimska’ kvinnor med högeråsikter och som kunde sätta invandrarna på plats.” Han kritiserar att hon inte kallar sig feminist, han kritiserar också de 10 punkter Nyamko Sabuni listat i sin skrift Flickorna vi sviker:

”polisanmäld av rektorn för ’grovt förtal och för att späda på fördomar mot muslimer’.” Plus ytterligare text.

Rektorn för Al-Azharskolan var Bashir Aman Ali, senare dömd till fängelse för att ha försnillat 10 miljoner kronor av skolpengen som var ämnad åt eleverna.

Det var fler än Kurdo Baksi som kritiserade att Nyamko Sabuni inte kallade sig feminist. Hon fick skarp kritik av de egna partimedlemmarna, trots att det är ljusår mellan vad hon under sin tid som minister åstadkom för hederskulturutsatta flickor och ”feministen” Gudrun Schyman under alla år Schyman var partiledare för Vänsterpartiet, som hon utnämnde till ett feministiskt parti, och Feministiskt initiativ. Nyamko Sabuni valde barnens och kvinnornas perspektiv. Gudrun Schyman valde de sydamerikanska kommunisternas postkoloniala teoribildning framför verkligheten, och gav inte vika trots att många ledande personer på tjej- och kvinnojourer bönade och bad henne och Feministiskt initiativ att uppmärksamma de utsatta barnen i hederskulturer i Sverige.

Kurdo Baksi påstår i artikeln att Nyamko Sabuni publicerar vandringssägner och kommer med felaktiga uppgifter om könsstympning i sin skrift Flickorna vi sviker. Om hederskultur i Sverige, publicerad inför valet 2006.

Så här skriver Sabuni:

”Socialstyrelsens utredning visade att flickorna blivit könsstympade.” Felaktiga uppgifter? Från Nyamko Sabuni eller Kurdo Baksi, som återger en artikel i Expressen 3 april 2007 där det sägs att rektorn ämnar polisanmäla henne? Hur gick det med rektorns polisanmälan?

I artikeln skriver Kurdo Baksi gynundersökning för ”utrikesfödda”. Under punkt 5 skriver Nyamko Sabuni om obligatoriska gynekologiska undersökningar på alla skolflickor.

Det är ”populistiskt” att föreslå att preskriptionstiden för könsstympning förlängs enligt Baksi. I den här artikeln i Expressen 1 augusti 2006 försvara Nyamko Sabuni sina det hon kallar frihetsförslag.

Flera medarbetare i DN kritiserade Baksis artikel. Stefan Jonsson svarade 14 september 2007 i en notis att Nyamko Sabuni skapat sig en profil ”bland annat genom angrepp på valda minoritetsgrupper” och att Kurdo Baksi med sin artikel bidrar ”till vår förståelse av denna makthavare och minister”.

Den 18 september svarade Nyamko Sabuni och inleder med: ”Stefan Jonsson vägrar att se det uppenbara syftet med den artikel hans vän Kurdo Baksi skrev”. Hon redogör för sina ståndpunkter och avslutar med: ”I sin artikel frågar sig Jonssons vän Baksi om vi ser ett mönster? Ja, väldigt tydligt. Jag accepterar inte förtryck, orättvisor eller utnyttjande av systemet”.

Kurdo Baksi sprätte den här tiden omkring som en feodalherre och utnämnde sig själv till integrationsexpert. Nyamko Sabuni sa ja till att prata integration i Uppdrag granskning men när hon fick höra att hon skulle debattera med Kurdo Baksi, som just karaktärsmördat henne i DN, hotade hon att hoppa av. Det blev ett himla liv. Kurdo Baksi uppskattade inte att Sabuni i DN svarade på Stefan Jonssons notis och inte på hans artikel. Den 20 september publiceras hans artikel ”Osakligt”, som han inleder med: ”Först vägrar jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni att möta mig i debatt i SVT:s ’Uppdrag granskning’. Sedan föredrar ministern att på denna sida 18/9 replikera på en notis av Stefan Jonsson, fastän det var jag som var upphovsman till den långa granskningen av hennes elimineringspolitik på integrationen i vårt land (9/9). Nu till sakfrågan: På nytt försvarar Sabuni med näbbar och klor språktest, gyn-undersökningar, utvisningar av mörkhåriga och slöjförbud, såsom jag beskrev det i min artikel.”

Sverige är ett av världens mest sekulära länder. Det vill Kurdo Baksi ändra på. Han värnade om poliser i shariadok. Den 30 september 2009 skrev Baksi en lång artikel i DN:s serie ”Mina drömmars Sverige.” Rubriken på hans artikel: ”År 2030 får alla vara svenskar”. Han skriver att han drömde om en kvinnlig polis. ”Hon är historisk eftersom hon är den första av Sveriges 20 000 poliser som bär slöja. Men hon är inte ensam om fenomenet. Den svenska poliskåren återspeglar numera samhället i Sverige på ett perfekt sätt: Var femte polis har invandrarbakgrund och varannan är kvinna.” ”Vi har en manlig jämställdhetsminister som är feminist (Inte självklart alltid. Det såg illa ut 2006!)”.

Katia Wagner och Jessica MacDowall: Jämför Kurdo Baksis antologi 2004 och infama DN-artikel med Nyamko Sabunis skrift och bedöm hur situationen för barn och kvinnor i hederskulturer i Sverige i dag hade sett ut om Nyamko Sabunis 10 frihetsförslag 2006 hade tagits på allvar av politiker, myndigheter och journalister, inte minst inom SVT, i stället för de postkoloniala hederskulturförnekarna i Baksis antologi. Kunskap om förtryck i hederns namn är omfattande. Motståndet kompakt.

Jag har flera gånger på den här bloggen önskat att Nyamko Sabuni ger ut skriften Flickorna vi sviker på nytt.

Den postkoloniala teoribildningen betraktas som vetenskaplig sanning även inom kulturvärlden, spridd av bland andra America Vera Zavala, född i Rumänien, föräldrar från Sydamerika. De sydamerikanska kommunisterna är solidariska med varandra och har bildat ett hederskulturförnekarkotteri, hit hör även Vänsterpartiets Rossana Dinamarca, som hånar engagemanget för arbetet mot hedersförtryck, exempelvis här och här.

Katia Wagner och Jessica MacDowall. Jag ber er: Läs igenom det här blogginlägget 1 september 2023 som riktar sig till Katia Wagner och Karin Mattisson där jag med anledning av Uppdrag gransknings program ”Bortförd” efterlyser en genomgång av hederskulturförnekarna och redogör för America Vera Zavalas inställning att arbete mot hedersförtryck är ”islamofobi” och ”rasism”, att hederskultur inte är importerad utan uppfunnen här i Sverige, och hur hon citerar Paulina de los Reyes och ”berättelsen om den vita mannen som räddar mörka kvinnor från mörka män”. Och därmed slog ut möjligheterna att från teaterscener skildra hedersförtryck i Sverige. Hon har av någon anledning stort förtroende inom kultursfären, hon sätter upp shariainspirerade och postkoloniala texter på Dramaten, Riksteatern, hon får visa sina alster i SVT. Hon är genomsyrad av den postkoloniala teoribildningen och ser inte verkligheten.

Efter valet 2010 ersatte Fredrik Reinfeldt Nyamko Sabuni med Erik Ullenhag (FP) som integrationsminister. Kurdo Baksi fortsätter att kritisera språktest och kallar det språkförtryck i en intervju i Socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken 16 juni 2012. Jag inleder med att jämföra Kurdo Baksis gnäll med hans farbror, barnboksförfattaren Mahmut Baksi (d. 2000), som var den första i klanen Baksi som på 1970-talet fick asyl i Sverige. Han ville bara ha hit mamma och pappa, men fick hela släkten på halsen. Han skriver i Minnen i exil att tack vare att Sverige bidrog till att hans böcker översattes till kurdiska ”har kurdisk litteratur fått en plats i världslitteraturen som ett erkänt språk” (s. 144). På s. 145 skriver han vad Sverige betytt för kurder:

Så här låter Kurdo Baksi tolv år senare om Folkpartiets krav på språktest: ”Det är många som flytt hit på grund av språkförtryck. Då blir det ganska jobbigt när någon står här med en piska och slår en i skallen.”

Nyamko Sabuni skriver om den terror flickor i hederskulturer i Sverige lever under, vilket Baksi anser är rasism att nämna. Han tycks inte fundera en sekund över att det faktum att han lärt sig svenska är skälet till att han över huvud taget kan delta i samhällsdebatten.

”Ja, man känner att det är alltid någon som ska slå på en, att lära sig andra språk ända sedan man föddes.”

Om språktest hade införts redan 2002 när Folkpartiet föreslog det, hade vi i dag då haft mängder med analfabeter som inte kan ett ord svenska med allt vad det för med sig av parallellsamhällen, religiöst förtryck, hedersförtryck och minimala möjligheter att komma in på arbetsmarknaden? Och, framför allt, inte kan delta aktivt i det demokratiska arbetet?

Fortsättning följer.

4 december 2023

Mona Lagerström fil dr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *