Annika Strandhäll (S). Du är lika mycket patriarkatets hängivna kvinnliga stöttepelare som din partikollega Anna Ardin. Sopa rent framför egen dörr och stryp skattemedlen till Muslimska brödraskapets organisationer Ibn Rushd och Islamic Relief och den vidriga kvinnosyn de prånglar ut innan du lägger dig i andra länders lagstiftning

För drygt ett år sedan utnämndes Annika Strandhäll till Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson med uppdrag att arbeta fram förslag på jämställdhetsområdet inför partikongressen i år och valrörelsen 2022. I det här blogginlägget kritiserade jag hennes fokusering på utlandet och avsaknad av intresse för det som pågår här hemma.

Nu har hon skrivit en ny debattartikel om hur hon ska verka för att EU-medlemsländerna ska kopiera den svenska sexköpslagen, som är en märklig lag. Lagen gör det tillåtet att sälja sex men förbjudet att köpa sex. Var finns den grundlagsskyddade likabehandlingen? Och hur jämställd är lagen?

Därför att det mest frapperande med Annika Strandhälls artikel är att hon inte låtsas om att män säljer sex. Hela artikeln handlar om att kvinnor inte ska behandlas som en vara. Av män. Men män säljer sex. Män köper sex av män. Det kan knappast vara en nyhet för Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson. Behöver inte män också skyddas? Hela artikeln andas ”den lilla hjärndöda kvinnan som behöver skyddas”. Underförstått: lagen är till för att skydda kvinnor som inte vet sitt eget bästa.

Låt mig var tydlig. Det som kallas trafficking är en fasansfull verksamhet. Slavhandel i sexuellt syfte har tusentals år på nacken.

Men prostitution är inte en monolitisk marknad. Liksom överallt i samhället finns hierarkier och maktordningar. Inom prostitutionen finns hela skalan från personer som utnyttjas och som behöver samhällets stöd till personer som utnyttjar sexköparen. Lyxprostituerade kan knappas heller vara en nyhet för Annika Strandhäll.

Var finns engagemanget för alla minderåriga döttrar som i Sverige säljs av föräldrarna och som verkligen behandlas som en vara? Den slavmarknaden borde väl också Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson ha kunskap om? Och en hel arsenal åtgärder för att motverka?

I samband med det uppmärksammade mordet på Fadime Sahindal, som vägrade gifta sig med den man släkten hade bestämt, publicerade Dagens Nyheter en stort uppslagen artikel söndagen 27 januari 2002 om brudförsäljning, ”Högt pris betalas för ’svensk brud’”. Det står att priset för en dotter kan ligga på 75 000 kronor. Detta är två decennier sedan.

På måndagen publicerades en artikel ”Brudförsäljning utreds”. I ingressen står: ”Uppgiften om unga invandrarkvinnor som säljs till män som vill få komma till Sverige upprör migrationsminister Jan O Karlsson.” Socialdemokratisk minister.

Annika Strandhäll: Vad har ditt parti gjort under de här två decennierna för att få stopp på brudförsäljningen?

Men brudförsäljning är inte det enda som förslavar invandrarkvinnor. Även hemgift kan göra vissa kvinnor till slavar omöjliga att ta sig ur ett äktenskap.

Liberalerna är regeringens samarbetspartner. Partiets ledare Nyamko Sabuni publicerade 2006 häftet Flickorna vi sviker. Om hederskultur i Sverige. Annika Strandhäll. Du har väl läst det häftet?

I häftet finns ett kapitel med rubriken ”Bortgift – en bra affär”. Kapitlet inleds: ”Idag kan en flicka som blir bortgift inbringa i genomsnitt en årslön i hemgift” (s. 39). Nyamko Sabuni skriver: ”I de fall äktenskapet inte håller, är flickans familj skyldig att betala tillbaka hemgiften till maken, oavsett vem som vill skiljas. En stor hemgift gör det omöjligt för flickan att bryta ett äktenskap som inte fungerar. Ibland får hon utstå misshandel och förnedring som hon inte kan anmäla till polisen, eftersom hon inte har råd att låta mannen skilja sig från henne” (s. 39, 40).

Nyamko Sabuni fick ta mycket skit för det häftet när hon blev integrationsminister 2006. Muslimska brödraskapet arrangerade en protestinsamling för att få henne sparkad. Mahmoud Aldebe ensam markerade att han representerade 70 000 protester. Han är en av grundarna av Muslimska brödraskapets svenska gren. Protestlistan finns inte längre på internet men den här texten står kvar:

Skriv under med fullständigt för- och efternamn – Islam- guiden
www.islamguiden.com › arkiv › protest
RTF
Protest mot utnämning av Nyamko Sabuni till Integrations och Jämställdhetsminister!! Protestperiod: 2006-10-14 – 2006-11-14. Till Sveriges Statsminister …

SVT:s program Existens ställde 20 februari 2007 tjänstvilligt upp och kallade programmet ”Islamofob eller hjälte” där religionsprofessor Mattias Gardell medverkade, naturligtvis med sitt favorituttryck ”islamofobi”.

Hedersförtryck är inte ett förtryck som är en islamisk exklusivitet. Men eftersom Muslimska brödraskapets kvinnosyn är huvudtemat för det här inlägget förvånar det mig att Annika Strandhäll efter ett år som jämställdhetspolitisk talesperson fortfarande inte nämner Muslimska brödraskapets kvinnosyn i sina debattartiklar och vad Socialdemokraterna har för avsikt att få ett slut på det.

Mina fråga: Annika Strandhäll: Vilka förslag tänker du lägga fram på partiets kongress? Du kan knappast ha missat att trion Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren i en serie artiklar har kritiserat Folkbildningsrådets finansiering av Muslimska brödraskapets studieförbund Ibn Rushd. Ett studieförbund som prånglar ut den vidriga kvinnosyn jag beskriver i föregående inlägg om Anna Ardin.

En kvinnosyn biträdande professor Aje Carlbom kritiserat i två decennier.

Ditt partis svar på forskarna Ranstorps, Carlboms och Hyllengrens kritik är Mattias Irvings karaktärsmord.

Och du koncentrerar dig på att andra länder ska kopiera svensk lagstiftning.

Så länge du inte tar tag i skattefinansieringen av Muslimska brödraskapets olika föreningar i Sverige och gör upp med deras lagstridiga kvinnosyn har du ingen trovärdighet som jämställdhetspolitisk talesperson. Du placerar dig i gruppen patriarkatets hängivna kvinnliga stöttepelare hand i hand med partikollegan Anna Ardin.

9 mars 2021

Mona Lagerström fil dr

1 kommentar

  1. Strandhäll!

    Vad har du gjort för att stoppa brudförsäljningen?

    Ingenting.
    Det här är för jobbigt för dig,

    Och att göra ingenting är vad so motiverar din enorma lön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *