Socialdemokraternas högprofilerade mobbare Anna Ardin ger fake news ett ansikte i Flammans bisarra artikel om Muslimska brödraskapet, författad av Noa Söderberg

Att Anna Ardin i åratal spridit fake news om högerextrema Muslimska brödraskapets verksamhet och aktivister i Sverige är välkänt. Men varför sprider socialistiska Flamman fake news om denna högerextrema rörelse i artikeln 24 juni 2021 ”Oavsett vad muslimer gör ses det som att de konspirerar”?

I vanlig ordning låtsas Anna Ardin att hon talar för kollektivet ”muslimer” när hon i själva verket enbart försvarar en liten antidemokratisk sekt som är motståndare till allt vad demokrati heter som parlamentarism, religionsfrihet, yttrandefrihet, jämställdhet mellan kvinnor och män, sexuella minoriteters rättigheter och förespråkar att enbart Allahs gudomliga lag, sharia, ska gälla. Det är som om en fanatisk försvarare av Knutbysekten skulle framställa sig som försvarare av världens alla kristna och få det att låta som att kristna svartmålas av Knutbysektens kritiker. En sådan fanatiker skulle omedelbart genomskådas. Men Anna Ardin kan år efter år efter år ägna sig åt detta exempel på fake news utan att journalister ställer henne till svars.

Jag har skrivit mängder med blogginlägg om hennes osakliga personangrepp på seriösa forskare och hennes mani att utmåla kritiker av Muslimska brödraskapet som ”islamofober”. Nu intervjuas hon i egenskap av doktorand.

Men hon låter inte mer seriös för det. I stället förstärker Flammans artikel hennes ensidiga perspektiv. Artikeln är upplagd som en konflikt höger-vänster, där ”höger” representerar konspirationsteoretiker och Anna Ardin representerar den sakliga, omdömesgilla doktoranden.

Artikeln handlar, förstås, om Muslimska brödraskapets studieförbund Ibn Rushd, som Anna Ardin tillsammans med mobbarkollegan Mattias Irving,

försvarar med näbbar och klor mot kritiker som vill strypa skatteflödet till denna antidemokratiska verksamhet. Båda dessa mobbare är aktiva inom Socialdemokraternas religiösa sidoorganisation Tro och Solidaritet.

Noa Söderberg inleder artikeln med att de två moderata riksdagsledamöterna Johan Forssell och Kristina Axén Olin skriver i en debattartikel i Aftonbladet 20 maj 2021 att ”S måste klippa sina band till islamister”. Han ger ett referat av artikelns innehåll och framställer sig som expert på Muslimska brödraskapet när han skriver: ”Men Ibn Rushd är ingen islamistisk organisation. Inte heller tillhör de någon internationell grupp med islamistisk tendens”.

Det är häpnadsväckande. Ännu mer häpnadsväckande är att han som källa hänvisar till ”folkbildningsrådets utredare”, som är den hårt kritiserade professorn Erik Amnå. Han avslutar referatet med att fråga om de två riksdagsledamöternas ”attack” egentligen handlar om ”något annat”.

Därefter presenterar han Anna Ardin som är ”statsvetare och skriver just nu en doktorsavhandling för Ersta Sköndal Bräcke högskola om civilsamhällets demokratiska utrymme”. Hon, denna högprofilerade mobbare, säger att det just nu pågår ”[e]n växande konspirationsteoretisk hatvåg med internationella kopplingar” och lyfter fram den internationellt erkända forskaren Lorenzo Vidino!

Lorenzo Vidino, född i Italien, verksam vid George Washington University, betraktas som den främsta experten på Muslimska brödraskapet i väst. I sin bok The Closed Circle. Joining and Leaving the Muslim Brotherhood in the West skriver han att han när han 2014 frågade varför just han ombads att medverka i en offentlig brittisk utredning om Muslimska brödraskapet av en högre statstjänsteman fick svaret: ”Om vi vill ha en expert på Brödraskapet i Egypten finns det minst fyrtio; Brödraskapet i Jordanien ett dussin; Syrien ett dussin; Brödraskapet i väst, i princip bara du” (s. ix).

Och nu framställer sig Anna Ardin sig som experten och avfärdar Lorenzo Vidino som konspirationsteoretiker. Som källa anger hon det katolska Georgetown University som bland annat har ett forskningsprojekt om islamofobi. Och som också har en filial i Qatar, vilket hon inte nämner. Inte heller nämner hon att Qatar numera finansierar Muslimska brödraskapet.

Noa Söderberg skriver att ”Anna Ardin är tydlig med att de växande konspirationsteorierna inte bara drabbar [Tro och Solidaritet], utan alla samhällsaktiva muslimer i Sverige”.

Hon påstår att det inte handlar om en grupp extrema islamister!

Jag frågar Flammans ansvarige utgivare: Varför försvarar ni att högerextrema Muslimska brödraskapet skattefinansieras i Sverige när rörelsen är terroriststämplad i flera länder, bland annat Saudiarabien som i decennier finansierade deras globala verksamhet?

26 juni 2021

Mona Lagerström fil dr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *