Jonas Gardell: Anser du att SD är ett större hot mot den svenska demokratin än Muslimska brödraskapet? Tror du att din bror professor Mattias Gardell, Teologiska institutionen, Uppsala universitet, skäms över att i åratal ha spridit desinformation om Muslimska brödraskapet?

Författaren Jonas Gardell skriver en mycket moraliserande text på Expressen Kultur 28 maj, ”De släppte båda anden ur flaskan”, om Lars Noréns uppsättning 7:3 med två nazister och statsminister Ulf Kristerssons samarbete med Sverigedemokraterna.

Jonas Gardell: Är du medveten om vilken ande din bror professor Mattias Gardell har släppt ur flaskan?

Jonas Gardell ser SVT-serien Smärtpunkten om Noréns teateruppsättning samtidigt som han ser TV4:s Kalla fakta avslöjanden om det de kallar SD:s trollfabrik. Han skriver:

Som varje gång när nya avslöjanden om SD kommer tänker man att nu passerades väl ändå gränsen. Nu måste väl ändå regeringspartierna försvara demokratin, de fria medierna, eller åtminstone visa en liten gnutta självrespekt.

Men icke. Jonas Gardell drar paralleller till en artikel han skrev 2016 om Donald Trump:

När Donald Trump kom till makten 2016 skrev jag att för att samhällen ska fungera måste det finnas en grundläggande överenskommelse om sanningens värde. Det vill säga, om någon blir påkommen med en uppenbar lögn så skäms denne och ställer sig i skamvrån.
Men om någon inte skäms? Om någon är skamlös och inte bara upprepar sin lögn utan till och med går till angrepp med en ännu grövre lögn?
Som Åkesson gör när han påstår att ”Kalla faktas” granskning av partiet är en ”vänsterliberal påverkanskampanj”.
Den som är skamlös saknar spärrar, den skamlöse kan göra vad hon vill för hon erkänner inte att det finns en sanning högre än henne själv.
Få saker är farligare än en människa utan skam.

I slutet av artikeln skriver Jonas Gardell:

När anden är utsläppt ur flaskan är det svårt att få den tillbaka.
Vi lever nu i Åkessons Sverige, och liksom i Trumps USA och Putins Ryssland är det en lögnens och skamlöshetens tid.

Och den lögnens och skamlöshetens tid har Mattias Gardell ett stort ansvar för. Han fortsätter sin skamlösa desinformation till och med när han motbevisats av Sameh Egyptson i doktorsavhandlingen Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige.

Eftersom jag sedan 2016 skrivit mängder med blogginlägg om Mattias Gardell som Muslimska brödraskapets härförare i Sverige, senast i det här inlägget, och också skriver om honom i min bok om Muslimska brödraskapets förtrupp i Sverige går jag inte in på detaljer utan nöjer mig med en bild på Mattias Gardell och Rashid Musa, tidigare ordförande för Muslimska brödraskapets ungdomsförbund Sveriges unga muslimer (SUM). Den som följt min blogg och läst min bok vet vad jag avser och vilken ande Mattias Gardell släppt ur flaskan.

28 maj 2024

Mona Lagerström fil dr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *