Professor Andreas Önnerfors, projektledare för Fojos Faktajouren: Är jag konspirationsteoretiker? Förtjänar jag också, som skrivit om Muslimska brödraskapets svenska gren sedan 2016, samma sak som det du skriver om dr Sameh Egyptson? ”Sameh förtjänar en lång semester för att ta sig ur den akuta stressreaktionen och det uppenbara långvariga psykiska lidandet han befinner sig i. Tro mig då jag forskar om folk som är konspirationsteoretiker. Det ligger ofta psykiskt lidande bakom och för att vara riktigt uppriktig förtjänar Sameh att komma till ett emotionellt och existentiellt avslut för de många vindmöllorna han och många med honom stridit mot. Det är ett sorgespel.” Exakt vilka vindmöllor strider Sameh Egyptson och jag mot, Andreas Önnerfors?

Det här inlägget handlar om konspirationsteoriexperten professor Andreas Önnerfors som utbildar journalister ”om otillbörlig informationspåverkan” samt Dagens Nyheters ”rapportering” om islamism och islamister, vilket blev aktuellt igen i samband med de satirteckningar Richard Jomshof (SD) delat i sociala medier och Dagens Nyheters ledarskribenters reaktion.

Islamism är den fjärde totalitära politiska ideologin i Europa efter kommunismen, fascismen och nazismen. Muslimska brödraskapet är en glödande judefientlig rörelse. Hitler tränade militärt en grupp från egyptiska Muslimska brödraskapet under andra världskriget. Tre organisationer inom Muslimska brödraskapets svenska gren, Islamiska förbundet i Sverige (IFiS), Sveriges unga muslimer (SUM) och studieförbundet Ibn Rushd, bjöd år efter år efter år, trots skarp kritik, in talare med en judefientlig retorik till Muslimska familjedagarna. Därför är det korrekt att likställa Muslimska brödraskapets svenska gren och dess islamism med nazism.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) drog 2016 in statsbidraget till SUM som inte längre existerar, Folkbildningsrådet avfinansierar Ibn Rushd från och med 2025. Men IFiS står lika stadigt som någonsin. En viktig fråga som Muslimska brödraskapets svenska gren har drivit är att det religiösa kollektivet ”muslimer” ska likställas med den etniska gruppen judar, att ”islamofobi” ska likställas med antisemitism. Och de har blivit bönhörda av SVT:s nyhetsreportrar och Dagens Nyheters ledarredaktion.

Iran och Muslimska brödraskapet
Iran orkestrerar Hamas (sunni) i Gaza, Hizbollah (shia) i Libanon och Huthirebellerna (shia/zaidi) i Jemen i syfte att inte bara utplåna Israel utan också göra islam till framtidens religion, till en världsreligion.

Iran anlitar gängkriminella i Sverige för att utföra våldsdåd mot synagogor. Iran ska också enligt information från Israel ligga bakom mordplaner mot svenska judar, bland andra Aron Verständig, ordförande Judiska centralrådet.

Hamas är Muslimska brödraskapets palestinska gren. Hamas förvandlade Gaza till en religiös diktatur. Göteborgs moské, som styrs av Muslimska brödraskapets svenska gren, höll en bön för Hamasterroristen Ismail Haniyah (eliminerad 31 juli 2024), vilket jag skriver om här. Själva fredagspredikan hölls av islamisten/nazisten Ahmed Ghanem, en av svenska grenens grundare. Han definierar islamism med dessa ord: ”Islam är ett sätt att leva, en livshållning och praxis som omfattar alla aspekter av människans liv.” En exakt upprepning av Muslimska brödraskapets främsta ideolog Sayyid Qutb (d. 1966).

Irans revolutionärer som ville störta den sekulära iranska regimen hade till skillnad från de islamreligiösa revolutionärerna i Egypten och Indien/Pakistan inte lyckats formulera en politisk ideologi baserad på islam som hos ungdomen kunde konkurrera med socialismen och nationalismen. Revolutionärerna var i desperat behov av ideologiska texter baserade på islam och översatte bland annat Muslimska brödraskapets texter till persiska, framför allt den flitiga skribenten Sayyid Qutbs texter. Qutb (sunni) spelade en avgörande roll för Irans revolution. Till och med Irans nuvarande högsta religiösa ledare Ali Khamenei (shia) översatte 28 år gammal 1967 en av Qutbs böcker, Islam. Framtidens religion (al-Mustaqbal li-hadha al-din). Det sägs att Qutb är Khameneis favoritförfattare.

Detta för att visa den nära kopplingen mellan Muslimska brödraskapets ideologi och det iranska högsta prästerskapet.

Andreas Önnerfors: Är dessa tre män en konspirationsteori, Ismail Haniyah (Hamas), som Göteborgs moské höll en bön för, den nyligen eliminerade Hassan Nasrallah (Hizbollah), Ali Khamenei (Iran)? Är de vindmöllor?

Andreas Önnerfors, Niklas Orrenius och Sameh Egyptsons disputation, Lunds universitet 10 februari 2023
Vem kontaktade vem? Kontaktade pseudonymen ”Adam” Dagens Nyheters journalist Niklas Orrenius? Eller kontaktade Orrenius ”Adam”, det vill säga Yasir Al-Sayed Issa från den internationellt kända syriska Muslimska brödraskapsfamiljen för en intervju?

Varför valde Orrenius bland publiken i den fullsatta aulan ut just professor Andreas Önnerfors att uttala sig om Sameh Egyptsons avhandling efter disputationen? Önnerfors har inte publicerat en enda rad om Muslimska brödraskapet.

Andreas Önnerfors citat ovan är hämtat från Facebook juni 2023. Till Dagens Nyheters journalist Niklas Orrenius säger Önnerfors 10 februari 2023 om Sameh Egyptsons avhandling Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige: ”En skandalavhandling”. Jag återkommer till Orrenius artikel skriven efter disputationen.

Inför Egyptsons disputation publicerar Niklas Orrenius söndagen 5 februari en stort uppslagen artikel, ”Storbråk väntas kring avhandling om Muslimska brödraskapet i Sverige”, där han intervjuar Sameh Egyptson samt Muslimska brödraskapets aktivister och medlöpare. Det är bara det att Orrenius inte upplyser läsarna om att kritikerna är aktivister och medlöpare och att pseudonymen ”Adam”, som får gråta ut om vilket hemskt öde som kan drabba honom eftersom han namnges i Egyptsons avhandling, tillhör en internationellt känd syrisk Muslimska brödraskapsfamilj och att både han och familjemedlemmar är aktiva inom Muslimska brödraskapets svenska gren, vilket jag skriver om i det här inlägget 16 februari 2023.

Orrenius stort uppslagna artikel blir begriplig först när man läser artikeln han skrev efter disputationen, ”Oenig nämnd godkände avhandling om islamism trots hård kritik”, och inser att artikeln 5 februari är en extremt agendasättande artikel.

Som ansvarig utgivare Peter Wolodarski godkänt. Liksom han godkänt artikeln 10 februari där läsarna än en gång förs bakom ljuset. Både Wolodarski och Orrenius måste ju vara medvetna om vem som döljer sig bakom pseudonymen ”Adam”. ”Adam” har kört bil i sju timmar från Stockholm till Lund för att ställa frågor direkt till Egyptson om Egyptsons etiska ansvar upplyser Orrenius läsaren. Orrenius avslutar artikeln med de melodramatiska orden: ”Den utpekade islamisten Adam körde besviken mot Stockholm, med huvudet fullt av frågor som han inte hann ställa.” ”Adam”, det vill säga islamisten Yasir Al-Sayed Issa, hade kunnat hålla på ända till midnatt med sina frågor om Egyptsons etiska ansvar.

Till saken hör att etikprövning inte krävdes vid tiden då Egyptson påbörjade avhandlingsarbetet.

Peter Wolodarski godkänner att Orrenius valt att, utöver ”Adam”, intervjua Andreas Önnerfors som klassar Sameh Egyptson som konspirationsteoretiker. Orrenius skriver, och Wolodarski godkänner:

Flera i publiken var tydligt skeptiska till Egyptsons forskning. ”En skandalavhandling”, sa idéhistorikern Andreas Önnerfors, verksam vid Linnéuniversitet och expert på konspirationsteorier. – Jag är förvånad att Lunds universitet släpper fram den på det här sättet. Det borde ha gjorts en etikprövning. Och sättet som Sameh Egyptson talar om Muslimska brödraskapet liknar konspirationsteoretiska resonemang, sa Andreas Önnerfors.

Jag är förvånad över att Orrenius bland publiken i den fullsatta aulan valde ut just en specialist på konspirationsteorier att uttala sig om avhandlingen. Orrenius kunde ha valt den tidigare medlemmen av MB, Malmöimamen Saeed Azam, som också satt i publiken, och eftersom Azam är verksam i Malmö bör Orrenius veta vem han är. Saeed Azam är ordförande i Svenska fatwarådet. Han säger till journalisten Inas Hamdan i artikeln ”Imam: Jag var medlem i brödraskapet och Sameh Egyptson har delvis rätt” i Sydsvenskan 13 februari 2023: ”Jag har själv varit medlem i brödraskapet genom Islamiska förbundet i Sverige.”

Som år efter år efter år bjöd in talare med en judefientlig retorik till Muslimska familjedagarna och som vill likställa ”islamofobi” med antisemitism.

Sameh Egyptson skriver 28 augusti 2023 om hur Saeed Azam utsattes för hård kritik av Muslimska brödraskapets ledning efter sitt uttalande i Sydsvenskan, ”Muslimska brödraskapets ledning hotar avhopparen och tjallaren ’Sveriges mufti’”.

Andreas Önnerfors har inte publicerat en enda text om Muslimska brödraskapets svenska gren. Men det är Önnerfors Orrenius väljer att intervjua i stället för en före detta medlem av Muslimska brödraskapets svenska gren.

Det är därför Orrenius två artiklar om Sameh Egyptsons avhandling är agendasättande journalistik.

Egyptson är konspirationsteoretiker enligt Dagens Nyheter.

Andreas Önnerfors är projektledare för Fojos Faktajouren ”som fokuserar på områdena påverkan, faktagranskning och desinformation.” Fojo beskriver sig så här:

Medieinstitutet Fojo grundades 1972 och är en ledande kraft i att stärka och utveckla journalistik och medier i Sverige, bland annat genom att erbjuda yrkesverksamma journalister fortbildning. Sedan början av 1990-talet har Fojo även varit verksamt globalt med huvudfokus på Östeuropa, Västra Balkan, Afrika söder om Sahara, Sydamerika och Asien
Fojo är en del av Linnéuniversitetet i Småland men har även starka band till mediebranschen och bland yrkesverksamma journalister. Därför fungerar Fojo som en viktig länk mellan teoretisk expertis och praktisk industriell praxis.

Andreas Önnerfors beskriver sig själv så här på Linnéuniversitetets hemsida:

Docent och professor i idéhistoria. Med utgångspunkt i 1700-talets kulturhistoria har jag sedan 2010 ägnat mig åt samtida frågeställningar som radikalisering och konspirationsteorier. Min medievetenskapliga profil spänner sig från presshistoria till syntetiska medier och deras meningsskapande. För närvarande projektleder jag Faktajouren vid Medieinstitutet Fojo som utbildar svenska journalister om otillbörlig informationspåverkan.

Har Önnerfors utbildat Niklas Orrenius? Peter Wolodarski? DN:s ledarskribent Erik Helmerson och politiska redaktör Amanda Sokolnicki?

Mer om Andreas Önnerfors kommentarer om Sameh Egyptsons avhandling
Sameh Egyptson skrevs in som doktorand på Teologiska institutionen, Lunds universitet, men körde fast i ämnet han tänkt sig. Han fick kontakt med en professor i statsvetenskap som lotsade honom till disputation. Lektor Torsten Janson, som satt i betygsnämnden, underkände avhandlingen och publicerade sin kritik i Expressen. Han missade att Egyptson använde en statsvetenskaplig metod. Egyptson skriver på Facebook 16 februari 2023 att han bemöter Jansons kritik. Önnerfors kommenterar:

Du är _teologie_ doktor i kyrko- och missionsstudier, inte sant? Är statsvetenskapliga metoder vanliga där? Varför doktorerade du inte på statsvetenskap då och varför tog det dig fem gånger längre än alla andra att doktorera? Samt: varför ljög du om att Hjärpe (islamolog) var din bitr handledare när han inte var det?

Egyptson svarar att han aldrig påstått att Jan Hjärpe var hans handledare.

Den 25 juli 2024 medverkade Sameh Egyptson i Filosofiska podden. På Facebook skriver Leif Jansson 1 augusti 2024:

Lyssningstips. Mycket intressantare att lyssna till ett spännande samtal med Sameh Egyptson än att höra diverse tyckare uttala sig om honom.
Och för den som är intresserad av konspirationsteorier finns en möjlighet att vara med på inspelningen av Filosofiska podden på just det temat. Närmare bestämt på Malmöfestivalen den 16 augusti klockan 19. Länk till eventet som kommentar.

En ordväxling uppstår om lektor Torsten Janson som underkände Egyptsons avhandling. Önnerfors länkar till Jansons artikel i Expressen och skriver:

Anser du att islamologen Janson är en tyckare”? Var du med på disputationen? Det var jag och det var uppenbart att SE inte kunde särskilt mycket om vetenskaplig metod. Jag är helt övertygad om att du brädar honom med hästlängder efter de fina uppsatser och papers jag har läst som du producerat under senare års studier. Men som ett gott skämt är förstås detta program en bra prequel till det om konspirationsteorier som sammanfaller med lanseringen av min bok i ämnet.

Sameh Egyptson bryter in och länkar till sitt svar på Torsten Jansons kritik i Expressen:

Andreas Önnerfors har aldrig gått in i en seriös debatt eller skrivit någon artikel om Muslimska Brödraskapet, IFiS eller vad som är fel på min metod.

Önnerfors igen:

 jag laddar käre vän – det får ta sin tid lika olidligt länge som du tilläts ”doktorera” vid LU. Just nu läser jag in mig grundligt på amerikansk antikatolicism och finner så pass många likheter till ditt traktat att det är underligt att ingen konstaterat det innan. Tids nog får du ett svar. Men som tur är finns det viktigare saker i livet än att likt en Don Quixote jaga efter vindmöllor.

Jag upprepar: Andreas Önnerfors utbildar svenska journalister om otillbörlig informationspåverkan. Har han utbildat Niklas Orrenius om att islamism är konspirationsteorier? Peter Wolodarski? DN:s ledarskribent Erik Helmerson, DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki?

Dagens Nyheters ledarredaktions reaktion på satirteckningarna Richard Jomshof delade
I det här blogginlägget om satirteckningarna markerar jag att på båda teckningarna finns en europeisk man och att satiren riktas mot de europeiska männen och ”Humanity first” som det står på den ena bilden. ”Humanity first” går här att läsa som invandring byggd på känslor inte förnuft och kunskap om islamism, den fjärde totalitära politiska ideologin i Europa. Satirtecknaren är verksam i Indien där Muslimska brödraskapets tvillingorganisation Jamaat-e-Islami bildades 1941. På bilden till höger står det ”Pakistani migrants”.

Mannen i bilden till vänster är klädd likadant. Den som är inläst på den islamism som utvecklades av Jamaat-e-Islami och som förvandlat Pakistan från ett sekulärt land till en auktoritär islamistisk stat där ateister lynchas noterar att båda männen bär uniform. Det finns ingen möjlighet att likställa dem med kollektivordet ”muslimer”. Om männen burit nazisternas uniform skulle ingen ha påstått att teckningarna är nidbilder av alla tyskar.

Till de namn jag lagt in på bilden sällar sig Erik Helmerson och Amanda Sokolnicki som stirrar sig blinda på de pakistanska männen och ignorerar de två europeiska männen. De ser inte sig själva. De vill inte se vad det kravlösa ”Humanity first” har lett till för Sveriges del. De är för upptagna av sin avsky för Sverigedemokraterna och allra helst Richard Jomshof, som dristar sig till att kritisera islam och islamism, för att inse att SD aldrig hade gått från ett promilleparti till att i riksdagsvalet 2022 bli landets näst största parti om det inte vore för DN:s och andra mediers totala ovilja att beskriva verklighetens Sverige. Den som hämtar sina nyheter från DN och SVT har ingen aning om vad som pågår i Sverige.

Socialminister Jakob Forssmed intervjuades av SVT:s Anders Holmberg i programmet 30-minuter. Holmberg använde 20 minuter till att pressa en minister att uttala sig om ett pågående rättsfall. Lika inkompetent beter sig Erik Helmerson och Amanda Sokolnicki. Den 25 september friades Richard Jomshof.

Kristdemokraterna bad genast om ursäkt för Forssmeds uttalande i SVT om Jomshofs delning. Erik Helmerson skriver i DN 20 september, alltså innan åklagaren fattat beslut om Jomshofs agerande, den upprörda artikeln ”KD borde backa Jakob Forssmed i stället för att be Jomshof om ursäkt”. Erik Helmerson kallar bilderna ”islamofobiska”. Helmerson ser inte sig själv i bilderna.

Amanda Sokolnicki skriver på X 20 september:

Om de ger sig på KD-ledarens vän och EU-parlamentskandidat [Alice Teodorescu] blir SD uppläxade. Om de ger sig på landets muslimer blir KD:aren [Jakob Forssmed] som tyckte det var osmakligt uppläxad.

”Landets muslimer.” Satirbilderna har inget med ”landets muslimer” att göra. Efter det att KD bett om ursäkt för Forssmeds kommentar skriver Sokolnicki:

Numera får man glädjas åt det lilla: @jakobforssmed visar att han inte tänker spela med i samtidens hätska lek. Det han säger är självklarheter. Det som brukade – och borde – vara det självklara. Tidöhögerns moraliska genomklappning är för sorglig.

Amanda Sokolnickis inkompetens är för sorglig.

Än en gång: DN:s två ledarskribenter anser att en minister ska uttala sig om ett pågående rättsfall.

Det kommer en ännu större skrapa från DN:s ledarredaktion 27 september, efter det att åklagaren lagt ner ärendet mot Jomshof och Ulf Kristersson intervjuats i DN, ”Detta är vad Ulf Kristersson borde ha sagt om hatet mot muslimer i Sverige”, skriver ledarredaktionen grötmyndigt.

Jag vill påminna om att så snart Hamas bestialiska terrorattack mot israeliska civila blev känd rullade jublande och flaggviftande bilkaravaner ut på våra gator. I ett år har på våra gator och torg flaggviftande demonstranter skanderat att Israel ska utplånas och visat sitt stöd för Hamas religiösa diktatur där kritiker, ateister och homosexuella torteras och till och med dödas. Det är den importerade antisemitiska propagandan Sveriges judar tvingas uppleva. Den ”antimuslimska propagandan” består av två satirteckningar. Frågan är om teckningarna över huvud taget hade diskuterats på DN:s ledarsida om det inte vore för att islamkritikern Richard Jomshof delade dem. DN:s ledarredaktion skriver:

Vad är värst, att sprida antisemitisk eller antimuslimsk propaganda? Frågan ställs till Ulf Kristersson i DN:s intervju i veckan. Den borde vara mycket lätt att besvara för en statsminister. Ett tänkbart svar skulle kunna vara: ”Det är exakt lika illa. Det finns svenskar som är judar, det finns svenskar som är muslimer, de och andra minoriteter i vårt land har precis lika stor rätt att slippa utsättas för hot, fördomar och andra uttryck för hat. Nästa fråga.
Men hur svarar Kristersson? Det börjar bra: ”Jag tycker illa om alla former av förolämpningar”. Men sedan visar det sig vilka former han tycker särskilt illa om:
”Antisemitismen tycker jag har en särställning, av många olika skäl.”

DN kunde ha upplyst läsarna om att judar är en grundlagsskyddad minoritet, en av de fem nationella etniska grundlagsskyddade minoritetsgrupperna. Ingen religion är inblandad. Judar har därför en särställning.

DN:s ledarredaktion skriver: ”Genom sina svar gör Kristersson, medvetet eller omedvetet, skillnad på människor.”

Grundlagen ger inte religiösa minoritetsgrupper en särställning. Alltså gör grundlagen skillnad på människor?

DN:s ledarredaktion igen:

”Det finns en ständig vilja att relativisera antisemitismen, och den är jag otroligt skeptisk till”, säger statsministern. Det låter ihåligt. De senaste månaderna har hans partikamrater och regeringskollegor visat upp en provkarta på hur man relativiserar islamofobi.
Varje gång som SD i allmänhet och Richard Jomshof i synnerhet flinande spritt antimuslimsk propaganda har någon representant för Kristerssons regering indignerat svarat ”men antisemitismen i Vänsterpartiet då!”

Där satt den. Det är SD och Richard Jomshof DN:s ledarredaktion vill åt genom att låtsas att de värnar om ”muslimer”. Ledarredaktionen går i Muslimska brödraskapets och alla andra islamisters ledband när de häver ur sig ”islamofobi”. Islamisterna vill till varje pris inte att deras politiska ideologier och politiska ambitioner granskas och kritiseras och brännmärker all kritik som ”islamofobi”. Det de vill är att ”islamofobi” ska likställas med antisemitism. DN:s ledarredaktion går dem till viljes med råge.

I ett år har våra gator och torg fyllts av ett skändligt importerat och högljutt judehat. Judarna är rotade i Sverige sedan Gustav III:s tid. Men det är de nykomna ”muslimerna” statsministern ska lägga sig på knä för, oberoende av vad grundlagen säger och oberoende av vilken demokratifientlig tolkning ”muslimer” än kan tänkas bekänna sig till. DN:s ledarredaktion demonstrerar sin inkompetens när de buntar ihop alla invandrare med rötter i islamdominerade länder under kollektivordet ”muslimer”.

SVT:s politiska reporter Kristoffer Törnmalm om symposiet om antisemitism
Har Andreas Önnerfors utbildat SVT:s politiska reporter Kristoffer Törnmalm om konspirationsteorier och otillbörlig informationspåverkan?

Den 30 september hölls Samling mot antisemitism, ett symposium om en rapport från Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet. SVT:s politiska reporter Kristoffer Törnmalm bevakade symposiet och intervjuar både Aron Verständig och Ulf Kristersson. Törnmalm säger att efter Hamas attack mot israel 7 oktober förra året upplever judar en ökad antisemitism i Sverige. Många judar i Sverige känner att stödet från civilsamhället brustit. Det menar Judiska centralrådets ordförande. Törnmalm frågar Aron Verständig vad han skulle velat se för stöd:

Ja, men exempelvis att få ett samtal i veckan efter 7:e oktober där man säger hör ni svenska judar hur kan vi hjälpa er? Vi ställer upp med psykologer, vill ni kanske att vi drar i gång en gemensam kampanj mot antisemitismen i samhället? Den typen, eller helt enkelt ett samtal, en diskussion om vad som kan göras. Det är något som jag och många med mig saknade.

SVT:s politiska reporter hoppar direkt efter den hjärtskärande intervjun med Aron Verständig till Ulf Kristersson och lutar sig mot Dagens Nyheters ledarredaktion! Kristersson får på ett symposium om antisemitism frågan om kritik mot muslimer! I stället för att fråga Ulf Kristersson vilka åtgärder regeringen har vidtagit mot skattefinansierade Göteborgs moské, som höll en bön för Hamasterroristen Ismail Haniyah, säger Törnmalm:

I en intervju med Dagens Nyheter konstaterade statsminister Ulf Kristersson nyligen att hatet mot judar har särställning i Sverige. Och det budskapet upprepade han i dag.
– Antisemitismen har en särställning. Jag vill bara säga det. Ta det på riktigt stort allvar och det står inte emot att man arbetar mot alla andra former av rasism också.
Samma tidningens ledarsida tyckte att du skulle markera lika starkt mot hatet mot muslimer. ” – Ja, men ärligt talat, vi i Sverige har i många år varit väldigt tydliga mot att hatet mot muslimer, hatet mot islam det är oacceptabelt. Gång på gång på gång. Då kan jag inte förstå varför man ska tystna när vi nu ser en våg av antisemitism både i Sverige och många andra länder.

”Hatet mot islam är oacceptabelt.” Ulf Kristersson är född 1963. Han var 19 år när den sylvassa kristendomskritikern professor Ingemar Hedenius avled. Mannen som med sin kritik av kristendomens lära och krav på att biskoparna förklarade lärans ovetenskapliga beståndsdelar befriade svenskarna från prästerskapets tyranni, vilket gjorde Sverige till ett av världens mest toleranta länder. Kristendomens och judendomens lära har hatats, strimlats, förhånats och skändats sedan franska upplysningen på 1700-talet. Men det är oacceptabelt att hata islam?

I Sverige bor människor som flytt från islamiskt förtryck, från länder där homosexuella straffas med döden där ateister straffas med döden. Människor som bär på djupa trauman, inte minst exiliranier som torterats, fått se vänner och familjemedlemmar mördade av ayatollornas Iran. I islams namn. Men det är oacceptabelt att hata islam?

Stefan Löfven (S) sa när han var statsminister 2015 och fick frågan om han bett Saudiarabien om ursäkt:

Nej. Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort. Vi har den största respekt för religionen islam, och likaså om det är någonting som uppfattats som en förolämpning mot Saudiarabien.

Stefan Löfvens fru Ulla Löfven var en hög kyrkopolitiker och ledande i Svenska kyrkans högsta beslutande organ kyrkomötet. Statsministrar med religiöst aktiva fruar är ett demokratiskt problem.

Expressens kulturchef Victor Malm och hans uppmaning till Torsten Janson att publicera sin kritik av Sameh Egyptsons avhandling
Lektor Torsten Jansons kritik av Egyptsons avhandling kommenteras ovan av Andreas Önnerfors. Victor Malm publicerade på Expressen Kultur sin recension av Sameh Egyptsons disputation. För att stärka sin tes och sitt varumärke uppmanade han Torsten Janson som var ledamot i betygsnämnden att publicera sin kritik, vilket jag skriver om i det här blogginlägget 1 juni 2023, ”Expressens kulturchef Victor Malms magplask. När sensationslystnaden överskuggar omdömet”.

Det är inte ovanligt att kulturchefer begär stöd av akademiker för att stärka sin tes. Det skedde för två decennier sedan, två förlorade decennier.

Dagens Nyheters tf kulturchef Lars Linders känsloladdade uppfattning 2003 att saklig kritik av islamism är detsamma som smygfascism
Recep Tayyip Erdogan
valdes till Turkiets premiärminister 14 mars 2003. Onsdagen 16 november 2003 publicerades på DN Debatt Magnus Karavelis artikel ”Islam är på väg att prägla Sverige”. Karaveli är född i Turkiet och är Turkietkännare. Det är en mycket insiktsfull och klarsynt artikel om politikernas vägran att inse att deras tillåtande attityd uppmuntrar till kulturell separatism med Karavelis ord. Om Karaveli hade tagits på allvar för 20 år sedan hade Sverige sett annorlunda ut i dag. Karaveli avslutar sin artikel med orden:

Islam i Sverige blir vad vi svenskar gör den till. Det är det officiella Sveriges uppmuntran som islamiserar de muslimska invandrarna, som legitimerar de islamistiska anspråken på att vara ideologiskt normerande. Det är endast en politik som i stället underlättar försvenskning som kan stoppa den islamistiska trenden. Annars kommer islam att till slut prägla mer av Sverige än vi i dag kan föreställa oss.

Karaveli blev sannspådd.

Naturligtvis fick Karavelis ord inte stå oemotsagda. Lars Linder tar i ordentligt  två dagar senare, ”De paranoida har alltid fel”. Karavelis artikel fick ”mörkret över Sverige att tätna”.

Det är en djupt olycksbådande artikel. Den borde tas upp i retorikundervisningen som exempel på förledande, smygfascistisk demagogi.

Vidare skriver Linder att ”Karaveli åberopar – det notoriskt paranoida – Säpo som sanningsvittne för att moskéer i Sverige tjänar som grogrund för al-Qaida”. Linder uppmanar:

Medborgare, svenska folk, människor av god vilja: tro inte på Magnus Karaveli. Tro aldrig någonsin på den som försöker väcka dina misstankar mot andra i nationens, folkets eller den allmänna ordningens namn. De har alltid haft fel och kommer alltid att ha det.

För att stärka sin tes tar Lars Linder hjälp av religionshistorikern Mattias Gardell som publicerar en helsidesartikel på DN Kultur 12 december 2003, ”Falska fakta om islam”. Mattias Gardell är Muslimska brödraskapets främsta härförare och medlöpare i Sverige. I åratal har han avfärdat Muslimska brödraskapets kritiker med ”islamofobi” och påstått sig vara talesperson för ”muslimer”.

Gardell inleder: ”Rädslan för muslimer och islam har flammat upp åtskilliga gånger under det gångna året.” Han talar om ”islamofobiska vindar”, om ”Karavelis islamofobiska retorik”. ”Rädslan för islam” var i åratal ett stående begrepp, som om inte kunskap om islam kunde ligga bakom kritiken av en totalitär politisk tolkning av islam. Gardell skriver i samband med att några flickor kom i niqab till Burgårdens gymnasium i Göteborg: ”Slöjan väcker uppenbarligen så starka känslor att annars skarpa hjärnor drabbas av intellektuell kollaps.” Han ger sin definition av ”islamofobi”. År 2010 gav han ut boken Islamofobi där alla han klassar som ”höger” är ”islamofober”.

Dagens Nyheter valde den känslostyrda Lars Linders inställning i stället för att ta Magnus Karaveli på allvar. Tjugo förlorade år och mängder med mullastyrda enklaver med påföljande extrema sociala kontroll.

Tjugo förlorade år på grund av Lars Linders känslor.

Att inhämta kunskap om olika tolkningar av islam är inte nödvändigt, det visar ledarredaktionens kommentarer om satirteckningarna och det faktum att ansvarig utgivare Peter Wolodarski inte har ansett det mödan värt att låta kompetenta journalister skriva om islam och terrorattacker i stället för Niklas Orrenius som visar hur inkompetent han är om martyrdödens betydelse för terrorister när han jämför mannen som utförde skolattacken i Trollhättan oktober 2015 med mannen som var i Köpenhamn för att mörda Lars Vilks februari 2015, vilket jag skriver om i det här blogginlägget, scrolla ner till rubriken ”Den ytliga Niklas Orrenius”.

Niklas Orrenius väljer, med Peter Wolodarskis goda minne, att citera Andreas Önnerfors kommentar att Sameh Egyptson skrivit en konspirationsteoretisk avhandling i stället för att intervjua Saeed Azam, som varit medlem i Muslimska brödraskapets svenska gren. Och nu har ägarfamiljen Bonnier beslutat att Wolodarski ska få ännu mer makt och bli chef för ett nytt område inom Bonnier News.

Ytterligare tjugo förlorade år innan Wolodarski pensioneras?

Andreas Önnerfors: Förklara vilka vindmöllor Sameh Egyptson och jag och några till som i åratal skrivit om Muslimska brödraskapets svenska gren strider mot. Förklara för oss vilken islamtolkning Muslimska brödraskapet står för. Jamaat-e-Islami. Tablighi Jamaat. Deobandi. Hizb ut-Tahrir. Wahhabister. Ahmadiyya. Millî Görüş. Grå vargarna. För att bara nämna några.

Publicistklubben borde anordna en debatt om exakt vad Andreas Önnerfors lär journalister om ”otillbörlig informationspåverkan”.

4 oktober 2024

Mona Lagerström fil dr

1 kommentar

  1. Tack för en utomordentligt upplysande genomgång. Jag uppskattar särskilt kritiken mot DNs redaktion som jag delar. Tack även för artikeln av Magnus Karaveli 2003. Så otroligt välskriven. Var är han idag? Borde läsas mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *