SVT Kulturnyheterna: Hur tänker ni när ni låter den monstruösa hederskulturförnekaren America Vera Zavala, född i Rumänien 1976, tala om den chilenska sångaren och poeten Victor Jara 50 år efter militärkuppen i Chile och mordet på honom? Kunde ni inte hitta en enda person i Sverige född i Chile, med personliga minnen av Victor Jara och militärkuppen? Hur är det med Sverigespeglingen när ni väljer en person gift med en av SVT Uppdrag gransknings journalister i stället för en humanistiskt lagd person inom kulturvärlden med egen erfarenhet?

Enligt Wikipedia är America Vera Zavalas mor från Peru och fadern från Chile. Hur representativ för Victor Jara f. 1973 och militärkuppen i Chile är en person född i Rumänien tre år efter militärkuppen och Victor Jaras död?

I det här inlägget 1 september 2023 om de sydamerikanska hederskulturförnekarna beskriver jag hur Vera Zavala sätter kommunistiska teorier framför verkligheten och påstår att hederskultur är något som uppstått i Sverige och hur hon 2007 sågar en pjäs om just hederskultur och stryper kulturvärldens möjligheter att belysa hederskulturproblematiken genom att stämpla det som rasistiskt.

Hon påstår att kampen mot hedersförtryck är ett redskap för islamofober.

Inslaget i Kulturnyheterna handlar om att Högsta domstolen i Chile 50 år efter mordet på Victor Jara har fastställt sju officerares fängelsedomar. Programledaren Kristofer Lundström frågar Vad betyder domen så långt efteråt?

Och Kulturnyheterna låter America Vera Zavala kommentera beslutet! Vera Zavala som inte vet vad sanning är säger i Kulturnyheterna ”Det viktiga är att det finns en dom. Till slut vinner sanning över lögn.”

Hon säger att Victor Jara var rösten för Allende-tiden, att han har skrivit den vackraste kärlekssången, om att arbetare också kan bli förälskade och att deras kärlekshistorier också är värda att berättas.

Säger denna hederskulturförnekare som genom sin aktivism har krossat så många unga människors liv och drömmar och gjort det omöjligt för dem att ens komma i närheten av att få uppleva en förälskelse.

Så SVT: Hur är det med Sverigespeglingen? Varför just Vera Zavala? Detta monster, som jag kallar henne i det tidigare blogginlägget.

Finns det inte en enda humanistiskt lagd person verksam inom den svenska kulturvärlden med egna minnen av militärkuppen, Victor Jara och hans betydelse som hade kunnat uttala sig?

5 september 2023

Mona Lagerström fil dr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *