Hanna Stjärne, SVT:s VD: Gör på Fadimedagen 21 januari Marianne Spanners intervju 6 maj 1998 med Fadime Sahindal och en efterföljande partiledardebatt till en lika återkommande programpunkt som Kalle Anka på julafton!

Hade vi i dag haft en debatt om oskuldsoperationer om SVT varje år på Fadimedagen 21 januari, efter det att Fadime Sahindal

mördades av sin far 2002, hade sänt Marianne Spanners intervju med Fadime om vad det innebär för en ung kvinna att leva i en hederskultur i Sverige och kravet på att lakanet ska visa blodfläckar efter bröllopsnatten?

Om kunskapen om hedersförtryck i Sverige ska öka och kampen mångfaldigas räcker det inte med enstaka inslag från SVT, som de nyligen avslöjade oskuldsoperationerna i Sverige. Det krävs kontinuitet. Ständig, ständig kontinuitet. SVT har ett gigantiskt ansvar att spegla verkligheten i Sverige. Det räcker inte med enstaka snuttar.

År 2019 efterlyste jag att SVT visar Marianne Spanners dokumentär. År 2021 efterlyste jag det på nytt. På 20-årsdagen av hedersmordet kritiserade jag SVT:s hårresande likgiltighet och att SVT i stället för att hedra Fadime och synliggöra hederskulturen i Sverige lät Carina Bergfeldt intervjua en representant för en skola sponsrad av Saudiarabien.

Fadime beskriver exakt vad det innebär att leva under dödshot. Utöver vad Fadime berättar är dokumentärens intervju med en professor i gynekologi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna av största vikt, eftersom han låter som om mödomshinnan existerar. Flickor från Iran, Irak, Turkiet remitteras till honom av skolsköterskor eller ungdomsmottagningar. Han säger att flickorna ”vill reparera mödomshinnan. Det är ett lite ingrepp som kanske tar en kvart eller tjugo minuter. Området där man opererar är så känsligt att vi använder narkos”.

Hade vi haft en debatt om oskuldsoperationer om den professorn varje år på Fadimedagen i två decennier hade fått mothugg av forskare och politiker som förkunnar att mödomshinnan är en myt?

Landets partiledare: Jag bönar. Deklarera offentligt att hedersförtryck i Sverige är ett satans otyg och att ni i kampen mot hedersförtryck är beredda att varje år på Fadimedagen 21 januari ställa upp på en partiledardebatt i SVT efter det att Marianne Spanners dokumentär om Fadime Sahindal har sänts.

21 november 2022

Mona Lagerström fil dr

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *